Liczba opadania


Urządzenie do oznaczania liczby opadania Typ MFT-26 firmy MEZOS pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.

Wyposażone jest w programator aktualnych danych i odczyt programu.

Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej łaźni wodnej i pomiarze stopnia upłynnienia kleiku pod wpływem – amylazy. Liczba opadania zbóż i przetworów jest miernikiem aktywności enzymu alfa-amylazy, która w ziarnach prawidłowo dojrzałych i zebranych w suchych warunkach występuje w niewielkich ilościach. W warunkach podwyższonej wilgotności zbóż powyżej 15%, szczególnie przy zbiorach w niesprzyjających warunkach atmosferycznych, występuje uaktywnienie alfa amylazy powodującej groźne w skutkach uszkodzenie skrobi. Ciasto z takich mąk nabiera niekorzystnych właściwości fizykochemicznych, nie gwarantujących otrzymania dobrego pieczywa. Stąd też znajomość stopnia uszkodzenia zbóż i ich przetworów pozwala na inną kwalifikację i przeznaczenie zbóż np.
• na cele paszowe
• możliwość sporządzenie mieszanek, tj. zbóż uszkodzonych z nieuszkodzonymi przez alfa amylazę
• opracowanie indywidualnych procesów technologicznych z dodatkiem „polepszaczy”, by uniknąć nieoczekiwanych strat

Dostosowane do wymogów międzynarodowych wg norm
AACC/No. 56-81B, ICC/No. 107/1, ISO/DIS 3093.